Detta känns som den frågan där jag kan svara ett rungande ja. Självklart kan ett betalverktyg ha fler funktioner i ett, passa bättre med ett annat verktyg etc men vad gäller ljud, bild och film så går det absolut att helt gå runt betalverktygen.

Verktyg för att bygga utbildningsmaterial
Presentationsverktyg, ordbehandling etc.
Om vi antar att Officepaketet inte ingår i budgeten så finns det några andra alternativ. Enklast är kanske Googles egna svit men det finns också OpenOffice, LiberoOffice och andra varianter som är OpenSource och gratis.
För presentationer, deltagarmaterial mm skulle du också kunna använda Canva. Även om Canva inte har ordbehandling så finns möjligheten att skapa presentationer, PDFer mm.
Ljudinspelning och ljudredigering

Inspelningen gör du framför allt med din mobiltelefon i bra ljudmiljö. Det som vanligtvis fungerar bäst är att stå i en klädkammare eller sätta sig i en mjuk soffa med ett täcke över huvudet. Med hjälp av redigeringsprogrammet kan du sen lära dig att förbättra ljudkvaliteten ytterligare.
Audacity
Redigeringsdelen tar du enkelt hand om med hjälp av gratisprogrammet Audaicty. Här kan du både spela in ljudfiler och redigera ljudfiler från din mobiltelefon eller en video du spelat in med mobil eller webbkamera. Notera att Audacity är byggt för att hantera MP3 så alla andra format kan du behöva konvertera först.
Du kan också spela in direkt med ditt headset i Audacity och sen redigera ljudet.
Här kan du se när jag spelar in en enkel voice-over i Audacity.
Anchor
Sugen på att göra podcasts att använda i dina utbildningar eller varför inte bygga en hel kurs som en serie podcasts? Anchor är gratis och hjälper dig bygga hela din podcast inklusive ljudinspelning av dig och av intervjuer. Vill du sprida den så är Anchor också ett fantastiskt verktyg!
Jag känner personer som varken är tekniska eller särskilt intresserade av ljudredigering som lyckats göra riktigt trevliga poddar med hjälp av detta verktyg.
Videoproduktion

För inspelning av film i verkligheten är en utbildningsavdelning på nollbudget hänvisade till mobilkameror och webbkameran på datorn. Det är egentligen inte det största problemet utan det svåraste kommer att vara att få bra ljud eftersom budgeten inte innefattar mikrofoner. (Jag rekommenderar verkligen att ni hittar några slantar för en bra mikrofon).
Du kan i vissa situationer använda ett headset som du ändå har för att få ett bättre ljud men på det stora hela kommer du antingen behöva ha personen du spelar in väldigt nära din kamera eller så vill du lägga på ljudet i efterhand. Det kommer också begränsa i vilka miljöer du kan spela in video med ljud eftersom du behöver säkerställa att du inte har en massa bakgrundsljud.
Skärminspelning
För skärminspelning och även inspelning av dig själv via din webbkamera rekommenderar jag OBS. Jag har en video om att spela in skärmen i OBS!
OBS är även ett kraftfullt verktyg för streaming som kan användas i digitala utbildningar för att skapa bättre upplevelser för dina deltagare.
Videoredigering
I den här kategorin finns det faktiskt ganska mycket att välja på men på det stora hela så brukar jag rekommendera två olika program och vilket du väljer beror kanske framför allt på hur bra/stark/modern din dator är.
DaVinci resolve
Detta är ett gratisverktyg från samma företag som ger ut Blackmagic kamerorna. Det är så bra att många slutar använda sina betalda proffsverktyg och bara kör detta. Kruxet är att det kräver att din dator är stark och kan hantera all den kraft som finns. Har du en vanlig kontorslaptop så är detta inte ett bra alternativ då din dator inte klarar programmet.
HitFilm Express
Detta är kanske det vanligaste verktyget jag rekommenderar när personer med normalstarka datorer letar efter ett videoredigeringsverktyg. Det har alla funktioner du behöver inkl green-screen funktion. De har massor av tutorials så du kan lära dig utan att finkamma hela internet och det finns ett aktivt Community som delar saker som kan inspirera.
Du kan också använda den inbyggda videoredigeraren i din dator. Har du en Mac har du ett väldigt bra program, iMovie och klarar dig bra med det för de flesta saker. För dig som har Microsoft är det inbyggda verktyget inte lika kraftfullt men kan räcka beroende på vad du vill göra.
Videoanimering
För videoanimering finns det massor av program som har gratisversioner så kan du leva med lägre upplösning och vattenstämpel har du mycket att välja på. Vill du slippa vattenstämpeln däremot så kanske det bästa är att animera direkt i PowerPoint eller ett annat presentationsverktyg.
Canva
Men hjälp av animeringsmöjligheterna i Canva och deras stickers som har rörelse i sig så kan du göra ganska bra animerade videos med hjälp av Canva. De har nyligen släppt nya animeringsalternativ för text och möjliggjort att animera varje bild/sticker/objekt för sig! Game-changer!
Jag visar i denna video hur jag gjorde en video i Canvas gratisversion:
Powerpoint för videoanimering
Faktum är att animeringsmöjligheterna i PowerPoint är väldigt imponerande och det går att göra väldigt mycket olika saker där. Det finns ett antal YouTube-kanaler som gör väldigt coola videos på detta sätt som du kan titta på.
Kolla in denna video där det skapas en animerad film direkt i PowerPoint!
Här är en annan som visar samma process:
Videoanimering direkt i ditt videoredigeringsverktyg
I ganska många videoredigeringsverktyg kommer du också kunna göra enklare animeringar i video liknande vad du kan göra i PPT och Canva med skillnaden att du har högre detaljkontroll över när i tid de kommer att dyka upp.
Bild och GIF produktion
För att skapa bilder och GIFs finns det några olika alternativ. Alla verktyg nedan är välkända och används av många. Därmed kan du också hitta mycket instruktionsvideos på YouTube och andra ställen för att förstå hur verktygen fungerar.
Canva
Canva är ett mycket bra verktyg för att skapa både bilder och GIFs. I gratisversionen finns det gott om resurser att använda + att du kan ladda upp bilder från olika gratissidor.
Här finns det också gott om mallar för e-böcker, infografer, affischer mm.
Powerpoint
Powerpoint har också ett stort antal funktioner för att skapa bilder och du kan spara ner hela presentationer i bilder eller markera ett antal saker på en slide och spara som bild. Det går också att skapa en GIF i Powerpoint.
Jag har en video där jag gör ett julkort i PowerPoint som visar hur detta fungerar:
Inkscape
Inkscape kan enklast beskrivas som en OpenSource/gratisversion av Adobe Illustrator. Där kan du skapa vectorer, egna ikoner mm. Du kan även rita i det men kanske inte ”måla”.
Detta verktyg kan också användas för att skapa SVG filer för uppritning i Whiteboardanimeringsverktyg.
Krita
Krita är ett gratisverktyg som kan användas för att måla via datorn. Detta funkar bäst kopplat till en ritplatta eller en touch-skärm.
GIMP
För dig som letar efter en gratis motsvarighet till Adobe Photoshop är nog GIMP det närmaste du kommer. Här kan du manipulera bilder, ta bort bakgrunder med mera.
Pixlr
Om du inte har plats för att ladda ner alla program till din dator kan du testa Pixlr.com som är ett gratis bildredigeringsprogram i molnet.
Ytterligare ett alternativ för bildredigering är Paint.NET
Gratis bilder
Det finns ganska många sidor på nätet som erbjuder gratis bilder utan attribuering och är du ok med att attribuera så finns det ännu fler.
- Pixabay
- Pexels
- Unsplash
- Gratisography
- Dreamstime
- 500px.com
- Freepik
- Flaticon
3D
Det finns faktiskt ett väldigt kraftfullt gratisverktyg för att skapa i 3D, detta verktyg heter Blender. Du kan hitta massor av instruktionsvideos för detta verktyg på Youtube.
Andra som tipsar
Det finns ett antal listor med gratisverktyg som du kan spana på. Här är några bra exempel:
- https://e-learning.zeef.com/tracy.parish
- https://free-design.zeef.com/tmiket
- (Sara Stevick) https://docs.google.com/spreadsheets/d/19RdvpDUlbsiAyltlpnv_7DHJLFn7ttu0wmZNlQAXpjY/edit#gid=819256139
Titta gärna på denna video där Sara Stevick och jag pratar om just detta ämne: