Använd film

Film, film, film!

Att spela in och redigera film har blivit en allt större del av mina arbetsuppgifter de senaste åren. Detta då film är ett väldigt uppskattat medium både hos deltagare och beställare.

Jag använder film i klassrum, blandat lärande och helt digitalt lärande/e-lärande.

Dock vill jag varna för beställare som kommer och säger ”vi vill ha en film”. Ta reda på vad de vill ha en film om, vad lärandemålen är och hur de föreställer sig att den ska se ut. Att som utbildningsproducent lära sig att fråga minst 5 varför är ovärdeligt.

Jag undviker film om den riskerar att bli onödigt lång, tråkig eller om den innehåller fakta som är en ”färskvara” dvs om bara några månader kommer fakta i filmen vara inaktuellt.

Sugen på att börja med mer film? Kanske vill du flippa ditt klassrum? Du kommer långt med din mobilkamera, ett skärminspelningsprogram och en hyfsad mikrofon + ett redigeringsprogram.

Håll det stringent och spela inte in långa föreläsningar men klipp inte heller upp en poäng i flera filmer för att göra dem korta. Komplettera gärna filmen med text eller bild.

Kom ihåg att fundera på mottagaren. Behöver du texta filmen eller erbjuda en textversion av det du säger i filmen? Tillgänglighet är viktigt.

Låt oss prata om olika typer av film

Det finns många sorters film jag gör för utbildning och vilken sort beror till stor del på ämnet och jag tror kommer passa bäst. Här nedan listar jag de vanligaste typerna av film och vad jag brukar kalla dem. Kallar du samma typ av film för någonting annat?

Föreläsningsfilm: Detta är den typen av film där du ställer en eller flera personer framför kameran och filmar dem medan de förmedlar information. Kan vara en inspelad föreläsning men oftast spelar jag in specifikt för filmen.

Vad du behöver för att göra den här sortens film: kamera, mikrofon, videoredigeringsprogram. Beroende på var du filmar kan du behöva nån typ av extra lampor.

Skärmfilm: Du spelar in det som händer på din skärm. Någon klickar runt i datorn och visar/berättar. Passar bra för att lära ut system. Du kan också spela in PowerPoint presentationer med denna metod men jag brukar i så fall kalla dem för PowerPoint-film. Du kan också spela in i din mobiltelefon och på din surfplatta.

Vad du behöver för att göra den här sortens film: skärminspelningsprogram, mikrofon, videoredigeringsprogram. Beroende på var du filmar kan du behöva nån typ av extra lampor.

Spelfilm/scenariofilm: Här spelar du in personer som skådespelar ex ett scenario. Behöver inte vara ”riktiga” skådespelare, jag brukar ta några av medarbetare som tycker det verkar kul.

Vad du behöver för att göra den här sortens film: en eller flera kameror, en eller flera mikrofonen och ett videoredigeringsprogram. Beroende på var du filmar kan du behöva nån typ av extra lampor.

Intervju: Jag spelar oftast in intervjuer i två stilar. I den första är både intervjuaren och personen som intervjuas med i bild. I den andra ser vi eventuellt den som blir intervjuad bakifrån eller från sidan men fokus är den som blir intervjuad.

Vad du behöver för att göra den här sortens film: kamera, mikrofon, videoredigeringsprogram. Beroende på var du filmar kan du behöva nån typ av extra lampor.

Dokumentärstil: I denna typ av film kombineras ofta intervjuer, berättarröst, vackra videosvep och allt vävs ihop till en historia. Denna typ av film kan vara mer tidskrävande att skapa då den bygger på så många element men brukar alltid bli väldigt bra.

Vad du behöver för att göra den här sortens film: kamera, mikrofon, videoredigeringsprogram. Eventuellt kommer du vilja använda en drönare, gimbal, actionkamera eller andra verktyg för att få lite andra sorters klipp. Beroende på tema skulle du också kunna använda stockvideo.

Och som vanligt: beroende på var du filmar kan du behöva nån typ av extra lampor.

Whiteboardvideo: En hand ritar oftast samtidigt som en voiceover pratar. Kan göras med andra bakgrunder än vit och handen kan plockas bort så bilder och texter ritar upp sig själva.

Vad du behöver för att göra den här sortens film: whiteboardvideoprogram alt kamera, någon som ritar och ett videoredigeringsprogram. Ska du ha en voiceover kan du behöva mikrofon och ett ljudredigeringsprogram.

Animerad film: det finns många stilar av animering men jag gör oftast ”tecknat” dvs rörliga bilder med människor och föremål som rör sig antingen till en voiceover eller med egna röster för karaktärerna.

Vad du behöver för att göra den här sortens film: du kan antingen animera själv eller använda ett av alla färdiga program för att skapa animerad film. Mikrofon och ljudredigeringsprogram om du vill ha en voiceover.

Vloggvideo: Vloggstilen kan vara ett sätt att få filmen att kännas mer personlig och avslappnad. Här ska det vara uppenbart att personen i filmen filmar sig själv i en vardaglig miljö.

Vad du behöver för att göra den här sortens film: kamera, mikrofon. Videoredigeringsprogram. Filmas med fördel på mobilen eller med handhållen kamera.

Mixade medium: detta är egentligen en mix av alla ovanstående sorters filmer och lite till. Det kan vara två av dem eller ännu fler.

Självklart skulle vi kunna lista fler sorters filmer, tycker du att jag har missat en viktig sorts film? Berätta vilken i kommentarerna!

2 reaktioner på ”Använd film

  1. Anneli skriver:

    Tusen tack för alla tips och för att du beskrivit allt så bra, det ska jag tipsa alla medarbetare om i kommande veckobrev! /från rektor Anneli på Freinetskolan Mimer i Norrtälje

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s