Varför jag undviker mallar

Det finns mallar för nästan allt. Videomallar, PPT mallar, e-learning mallar osv. Det finns såklart situationer där jag använder en mall men det görs väldigt selektivt. Varför är det så?

1. Det hämmar lösningsfokus

När vi använder mallar fokuserar vi lätt på att fylla mallen istället för vad som är den bästa lösningen för att skapa lärande.

Snyggt är inte bra nog. Som utbildningsproducent behöver jag tänka pedagogiskt kring allt jag skapar. Jag behöver också få med tillgänglighetsaspekter som att färgerna har tillräcklig kontrast, att texten är i ett lättläst typsnitt mm.

2. Det hämmar kreativitet

När du letar mallar istället för att fundera på vad som vore en bra visualisering så kommer du bli mindre kreativ och din hjärna kommer inte få utlopp för sin kapacitet.

När jag bygger utbildning så vill jag att det ska vara ”mer” än vad den hade varit om någon annan byggt den. Mer pedagogisk, mer engagerande, mer underhållande (om möjligt). Detta samtidigt som jag ofta jobbar inom ramen för min kunds grafiska profil. Då gäller det att vara kreativ.

3. Det ökar risken för att det är eller upplevs som plagiat

Du vill såklart att det ska synas att det är du som står bakom produkten, speciellt om du tar betalt för det du gör. Även om du har de kommersiella rättigheterna till mallen så finns det en risk att det uppfattas som plagiat.

Du vill speciellt undvika mallar i din portfolio då du knappast kan påstå att det du lägger upp visar på din förmåga när du uppenbarligen använt en mall.

Processen att skapa bör börja i hjärnan och gärna med penna och papper eller ett tomt dokument. Så fort du öppnar ett verktyg eller en mall har du begränsat dig.

Mallar är Big Business!

Sen kan det också vara bra att vara medveten om att mallar är en industri av stor skala och det finns många som vill sälja på dig en serie mallar. Sannolikheten att du behöver dem är liten. Se dem som inspiration, leta efter sånt du gillar på ex Pinterest men gör sen din helt egna version av det som inspirerat dig!

Men alla gratis mallar då? Undvik dom också!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s