Säkerställ att deltagarna faktiskt pausar

Pauser där deltagare pausar!

Dagens tips handlar om nya, kompletterande typer av pauser.

Jag upplever allt mer att mina kursdeltagare inte pausar när vi har paus. De svarar på mail, ringer jobbsamtal, fixar med livet osv. Inget ont om detta i sig men det betyder att pausen inte ägnas åt vila/rörelse/återhämtning. Det ligger i mitt intresse att deltagarna samlar ny energi under rasten för att de ska vara mer mottagliga för lärande.

Så vad gör jag? Jag kompletterar traditionella raster med ”pausaktiviteter”. Det vanligaste är att jag ber gruppen ställa sig upp och vi stretchar tillsammans. Det kan göras olika länge och ofta. Efter lunch brukar jag så gott som alltid köra på detta.

Det andra som jag börjat göra mer och mer är att leda dem i en kort ”avslappningsövning”. Inget avancerat utan ex blunda, en hand på magen, en hand på bröstkorgen, andas lugnt och känn i händerna hur mage och bröstkorg rör sig när du andas. Speciellt i grupper som är uppe i varv tycker jag denna övning ger mycket.

Dessa kan användas i samband med ordinarie paus och som extra pauser för att öka energi och uthållighet.

Om du inte känner dig bekväm med att själv leda en sån här övning så finns det massor av filmer på ex Youtube som du kan använda istället!

Pauser på video

Jag kör samma upplägg när jag undervisar via videokonferensverktyg. Vi gör ofta stretchningarna sittande. Detta gör också att jag kan göra pauserna tätare vilket kan behövas när deltagarna ska sitta länge framför en skärm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s